Wat is bijenwas

Bijenwas is één van de grootste wonderen van het bijenvolk. Het bijenvolk is in staat om met behulp van bijenwas uit het niets een complete bijenwoning op te bouwen. Bijenwas heeft een aantal unieke eigenschappen welke dit bijzondere natuurproduct zo waardevol maken. Bijenwas bestaat uit ten minste 284 verschillende stoffen.

Hoe ontstaat bijenwas:

De bijenwas wordt in het lichaam van de bij aangemaakt door de wasklieren gelegen aan de onderzijde van het achterlijf. De bijenwas wordt door de wasklieren uitgescheiden in de vorm van kleine doorzichtige wasschubben. Deze bijenwas schubben worden naar de mondelen gebracht en tot bijenwas gekauwd. Het uitscheiden van de bijenwas schubben wordt waszweten genoemd. Het waszweten gebeurt bij bijen in de leeftijd van zes tot achttien dagen. Echter onder bepaalde omstandigheden kunnen oudere bijen ook weer bijenwas produceren.
"Apis mellifera carnica worker hive entrance 3" by Richard Bartz, Munich Makro Freak & Beemaster Hubert Seibring, Munich which gave me advice and a protection suite ;) My dog caught 6 bee-stings on the nose, i caught 4. - Eigen werk. Licensed under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apis_mellifera_carnica_worker_hive_entrance_3.jpg#/media/File:Apis_mellifera_carnica_worker_hive_entrance_3.jp
Honingbij
Bijenwasraten:
De bijenwas wordt gebruikt om raten mee te bouwen. De bijenwasraten zijn opgebouwd uit zeshoekige cellen. De constructie van bijenwas raten is bijzonder efficiënt. Het bijenvolk is in staat om van 1 kilogram bijenwas 80000 cellen te maken. De cellen worden gebruikt voor het broednest en de opslag van stuifmeel en honing.
bijenwas bestellen
Bijenwasraat
Productie van bijenwas:
Voor de productie van 1 gram bijenwas gebruiken de bijen ongeveer 1100 van de eerder genoemde bijenwas schubjes. Het kost de bijen gemiddeld 10 kilo honing om 1 kilo bijenwas te produceren.
bijenwas bestellen
Bijenwas omgesmolten tot kleine pastilles
De bron van bijenwas:
Planten zetten zonlicht om in in glucose, dit noemen we de fotosynthese. Van glucose wordt door de plant nectar gemaakt welke via de bloemen beschikbaar wordt gemaakt. Vele soorten insecten verzamelen deze nectar en dragen zo bij tot de bestuiving van de betreffende plant. De honingbijen verzamelen deze nectar en maken hiervan honing. De bouwbijen in het bijenvolk gebruiken deze honing om er bijenwas van te maken. Je kunt het natuurproduct bijenwas dus zien als een hele pure vorm van zonne-energie.
honingbij bijenwaskaarsen
Honingbij op akeleibloem
Voor de waxinelichtjes van bijenwas kijk hier: Bijenwas waxinelichtjes
U kunt ook zuivere bijenwas in pastilles bestellen: Zuivere bijenwas